Groeten uit Oegstgeest aan: Jan Maarten Slagter


Presentatie: Hans Ludo van Mierlo

OEGSTGEEST – De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) moet duidelijk maken waar ze echt voor staat. Vertegenwoordigt de organisatie eenzijdig de belangen van geldschieters of staat ze aan de kant van de mensen, die een duurzame economie willen bouwen? Dat zegt oud-bankman en publicist Hans Ludo van Mierlo in zijn column ‘de groeten uit Oegstgeest’ op www.dailychanneltv.nl tegen VEB-directeur Jan Maarten Slagter.
Volgens Van Mierlo zijn op de beurs de laatste jaren meer speculanten actief geweest dan betrokken aandeelhouders. ’Speculanten zijn geen aandeelhouders. Ze moeten het niet hebben van dividend, maar van koerswinst en van vaak gemanipuleerde koersbewegingen,’ stelt van Mierlo. Echte aandeelhouders zijn volgens hem hard nodig voor de economie. Ze financieren economische activiteit en de oplossing van de technische en maatschappelijke vraagstukken van vandaag en morgen. ‘Hun risicobereidheid kan met hun betrokkenheid een stabiele basis leggen onder onze bedrijven.’ Hij is ontstemd over het verzet van de VEB tegen een extra dividend voor trouwe aandeelhouders. Voor effectenbezitters is er definitief een andere tijd aangebroken, stelt Van Mierlo. ‘De aandelenkoersen zullen nooit meer zo oplopen als de afgelopen decennia. Er staat geen technologische doorbraak voor de deur, zoals de ICT-revolutie, die de efficiency en daarmee de bedrijfswinsten opstuwde. Er staan geen hordes gretige spaarders meer klaar om ook in aandelen te stappen. Traditionele aandeelhouders aarzelen om ooit nog weer eens in te stappen.’

Geplaatst op 2011.09.01 in Groeten uit Oegstgeest