George Kooymans van de Golden Earring stopt als gevolg van ALS

(Bron NOS) Gitarist en zanger George Kooymans van de Golden Earring is ernstig ziek. Hij heeft de ongeneeslijke spierziekte ALS. Dit betekent het einde van de Haagse band, bevestigt de manager van de groep aan de NOS.De 72-jarige Kooymans was als tiener samen met bassist Rinus Gerritsen betrokken bij de oprichting van de band. In de jaren erna kwamen zanger Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk de gelederen versterken. neonics ivermectin In het AD bevestigt Kooymans dat hij inderdaad de ziekte heeft. “Het is een heel naar bericht en ik ben niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That’s it.”

In Nederland hebben ongeveer 1.500 mensen ALS, een dodelijke zenuw- en spierziekte. Na de diagnose overlijdt een patiënt gemiddeld binnen drie jaar. Voormalig huisarts Har Meijer kende ALS uit zijn praktijk, maar ook door zijn broer, die hij langzaam heeft zien aftakelen. Deze meedogenloze ziekte raakte hem zozeer, dat hij er de roman ‘Spierpijn’ over heeft geschreven.
Har Meijer: “ALS is net een beest die langzaam je spieren opvreet. Je krijgt broodmagere armen en je benen raken totaal verlamd. Mondspieren werken niet meer, praten gaat dus ook niet meer. Je toekomst wanneer je ALS heb? Eerst de wandelstok, dan de rollator, de rolstoel, de blaaskatheter, de maagsonde, de spraakcomputer en uiteindelijk als ook je ademhalingsspieren het dreigen te begeven de zuurstof als laatste redmiddel. Een barmhartige dokter zal dan zeer welkom zijn. Cru, harde taal? Helaas de realiteit.” Het aangrijpende boek verhaalt over twee artsen die elkaar al sinds hun studietijd kennen en bevriend raken. how many mg of ivermectin for scabies De ziekte ALS is de rode draad in ‘Spierpijn’, maar het verhaal gaat ook over studentikoze verwikkelingen, seks, alternatieve geneeswijzen, het geloof, de huisartsenpraktijk en wat er gebeurt als een arts zelf patiënt wordt of als een vriend van een arts door een meedogenloze ziekte wordt getroffen.
De roman is verschenen bij Karakter Uitgevers in Uithoorn. kaufen ivermectina ISBN 9789061126065, paperback, € 15,00.

Barry Hay van de Earring zegt in een eerste reactie dat de verslagenheid groot is. “Het is allemaal heel heftig.”

Geplaatst op 2021.02.06 in Algemeen