Categorie: ‘DailyFinancials

Zeker één op de twintig thuiswonende 65-plussers is slachtoffer van fysieke of psychische mishandeling of van financieel misbruik.

Schermafbeelding 2016-12-16 om 11.44.58

Zeker één op de twintig thuiswonende 65-plussers is slachtoffer van fysieke of psychische mishandeling of van financieel misbruik. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder senioren in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Bijna zes van de tien daders zijn mannelijk en het gaat vaak om familie, kennissen of buren. Ouderen zeggen het vaakst dat ze slachtoffer zijn van financieel misbruik, gevolgd door psychische en fysieke mishandeling.
(BRON: NOS)

Rotterdam – Op de dertiende etage van de Rabobank in Rotterdam startte oud-Staatssecretaris Van Rijn gisteren de campagne tegen financieel misbruik van ouderen. De Rabobank is koploper om deze kwetsbare klanten te beschermen tegen dit misbruik. Jaarlijks worden meer dan 200.000 ouderen door hun eigen familie of “nieuwe vrienden” financieel misbruikt.
Volgens Marianne van der Krans-Vlug, projectleider ouderenmishandeling Veilig Thuis, gaat het om gigantische bedragen die worden verduisterd “Naast auto’s, juwelen en schilderijen gaat het soms om twee ton, maar ook over huizen die op naam van iemand anders worden gezet”
Notaris Erna Kortlang vertelt in de studio hoe geld verduisteren met de pinpas in z’n werk gaat. Ook grote bedragen ziet zij in de zakken van anderen verdwijnen, maar dan is het te laat. “Zelfs een stervende laten ze nog een bankoverschrijving tekenen”
Volgens Staatssecretaris Van Rijn moet er in een vroeg stadium met de ouderen over gepraat worden: “Je moet als familie hierover praten als er nog niets aan de hand is”

(102)Een van de manieren hiervoor is het spelen van het Thuis-Pluis Kwartetspel waardoor ouderen in de gaten krijgen waar ze op moeten letten als er iets met de financiën niet klopt. Het spel kan besteld worden door een mail te sturen naar: info@nri.nl

Wilt u uw verhaal kwijt? Mail naar redactie@dailychanneltv.com   of bel 0653-319003

Geplaatst op 2020.05.18 in DailyFinancials, Maatschappij, Misdaad, Politiek

Voormalig topman Saab door Zweedse justitie vervolgd


Victor Muller tijdens Saab bijeenkomst in Valkenburg in 2011

Laatste nieuws:

Victor Muller, voormalig Saab-topman (zie ons verslag Saab bijeenkomst) wordt in Zweden vervolgd vanwege belastingfraude. De Zweden tillen zwaar aan dit soort vergrijpen en passen celstraffen toe van minimaal een half jaar en maximaal vier jaar. Ondanks alle ontkenningen van Muller zou hij volgens de Zweedse autoriteiten 3,5 miljoen euro hebben weggesluisd zonde de fiscus daarvan op de hoogte te stellen. Via een Cypriotisch bedrijf, gelieerd aan de van miljoenenfraude verdachte Rus Vladimir Antonov, zouden Muller en vier medeverdachten het geld hebben verdonkermaand.

Eerder in het nieuws:Autofabrikant en voormalig eigenaar van Saab Victor Muller heeft geen succes gehad met zijn miljardenclaim tegen General Motors. GM zou de verkoop van Saab aan een Chinees bedrijf hebben geblokkeerd. GM zegt haar intellectuele eigendom heeft willen te beschermen. De federale rechtbank in Amerika heeft de zaak geseponeerd omdat het eenduidig, duidelijk en absoluut was dat General Motors het recht had om de verkoop goed- of af te keuren.

De Nederlandse justitie heeft op verzoek van de Zweedse autoriteiten vorige week met niet minder dan 30 functionarissen een inval ibij autoproducent Spyker in Zeewolde gedaan. Documenten zijn meegenomen.

Dit zegt Victor Muller, ceo van de Nederlandse fabrikant van sportauto’s Spyker. In Zweden is het een doodzonde als je de belasting probeert te ontwijken of niet te betalen. Muller zou de Zweedse belastinmgdienst ernstig hebben gehinderd bij de controle van het bedrijf in 2010 en 2011. De CEO betaalde over zijn consultancyfee van 690.000 euro geen sociale premies en belasting. Het geld werd aan een van zijn bedrijven op de Nederlandse Antillen betaald. In november 2012 werd hij door de Zweedse belasingdienst gedwongen om 236.000 euro belasting te betalen over zijn consultancy vergoedingen. Muller: “Het meest verontrustende is dat de rechtbank hierover nog geen uitspraak heeft gedaan”

Op 16 januari 2011 meldden wij: Het bod dat het Chinese concern Youngman enkele dagen geleden heeft gedaan op Saab is afgewezen.Dat meldt Saabsunited op de website. Volgens het Zweedse radiostation P4West hebben de curatoren zodanige eisen gesteld dat de verkoop van Saab als geheel niet mogelijk is. Een van de eisen is dat General Motors de deal moet goedkeuren en de kans daarop is erg klein. Het bod van Youngman hield onder meer het behoud van ruim 1.000 van de bijna 4.000 arbeidsplaatsen in. Intussen is op just-auto het bericht verschenen dat de Turks/Nederlandse investeerder Brightwell Holdings verwacht dat de productie vrijwel direct kan worden hervat als het bod dat ze uit willen brengen wordt geaccepteerd. Bron: autoblad Carros. Er kan nu geboden worden op de allerlaatste nieuw geproduceerde Saabs: http://de.bca-europe.com/SearchVehicle?saleId=9ce177e0-2e32-41fe-828a-65886a69c6e8&SaleCal=true&SaleCalST=9d36871c63144bb7bffdeef01d74db8d

Muller Saab wordValkenburg – Voormalig CEO van Saab, Victor Muller vertelde DailyChannelTV dat hij op dit moment meer dan drie kandidaten heeft “met diepe zakken” die het failliete bedrijf Saab in z’n geheel willen laten voortbestaan. Het Chinese Youngman heeft inmiddels officieel een bod gedaan op het failliete Saab. Er is echter helemaal geen sprake meer van een geheel. De curator verkoopt op dit moment de fabrieksonderdelen voor een schijntje: hij moet er blijkbaar zo snel mogelijk van af. Er is weinig kans dat de auto-activiteiten van Saab nog ooit onder die naam worden voorgezet. General Motors laat de Zweedse autobouwer doodbloeden door hun licenties voor de nieuwe Phoenix aan geen enkele koper over te dragen. Zelfs de naam Saab is niet zomaar overdraagbaar. Na het faillissement is de merknaam teruggegaan naar Defensie- en Veiligheidstak van Saab AB en de naar vrachtautofabrikant Scania, want deze bezitten de merkrechten. Victor Muller houdt vol dat er geen sprake is van een D-day zodat de onderhandelingen volgens hem nog steeds door kunnen gaan. In Nederland verzamelden zich op vliegveld Valkenburg zo’n 4.500 trouwe Saabrijders en Saabbezitters. In 42 landen zijn inmiddels 110 Saab evenementen georganiseerd. Volgens de organisatie Outside-Saab is het bedrijf weliswaar dood, het collectief van Saab-eigenaren en de Saab-erfenis zijn nog steeds springlevend. Speciaal voor de gelegenheid kwam Victor Muller overgevlogen om zijn steun te betuigen en het laatste nieuws te brengen aan de trouwe Saabfans. Te zien in deze aflevering zijn ook enkele unieke exemplaren van het legendarische merk Saab.

Geplaatst op 2016.01.20 in DailyCars, DailyEconomics, DailyFinancials

Lakeman eist ontslag commissarissen SNS Reaal

 

Presentatie: Pieter Lakeman

Logo_SNS_REAALDe Meern – Pieter Lakeman, voorzitter van Sobi, vind dat zonder de lakse houding van de Raad van Commissarissen van de SNS bank, de Nationalisatie van deze bank helemaal niet nodig was geweest.
Vandaag maakte SNS Reaal de jaarcijfersbekend over 2013, het jaar waarin de overheid de bank-verzekeraar met 3,7 miljard euro redde. Het bankonderdeel van SNS Reaal maakte afgelopen jaar 190 miljoen euro winst. Het totale verlies van 1,95 miljard euro in 2013 komt vooral door de verliezen bij Property Finance. Dit vastgoedonderdeel, nu Propertize geheten, verloor 1,5 miljard. De Nederlandse overheid probeert in de komende tien jaar zo veel mogelijk van het vastgoed te verkopen.

In een brandbrief aan minister Dijsselbloem van financiën eist Lakeman dat twee commissarissen bij SNS Reaal direct hun biezen moeten pakken. Het zijn Schiphol directeur Jos Nijhuis en voormalig ING directeur Ludo Wijngaarden. “Ook bij DSB bank hebben commissarissen aan de ondergang bijgedragen. Daar waren Ed Nijpels (voormalig fractieleider VVD) en Robin Linschoten (kroonlid bij de SER) de belangrijkste schuldigen.”
Volgens Lakeman is het houden van toezicht niet technisch, maar psychologisch een zware klus. In deze aflevering legt hij uit hoe commissarissen elkaar kort houden door het kuddedieren gedrag. Hij pleit voor beperking van het aantal commissarissen per vennootschap tot drie. “Met drie personen voelt iedereen zich nog persoonlijk verantwoordelijk. In grotere gezelschappen verdwijnt dat gevoel.”

Het gewraakte boek

Het gewraakte boek

Woensdag 12 februari 2014 vond een kort geding plaats waarin geëist werd dat De val van SNS Reaal uit de handel wordt genomen. Op 26 februari beslist de rechter of het boek verkocht mag blijven worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com

 

Geplaatst op 2014.02.10 in DailyDenHaag, DailyEconomics, DailyFinancials

Wim Boonstra: Banken creëren het geld: meest stabiele economie

 

Presentatie: Prof.Dr. Wim Boonstra

Utrecht– Productiekosten van geld zijn zo laag dat de eerste die dit product in omloop kan brengen daar heel veel aan kan verdienen. Dat kan de overheid zijn met de geldpers, maar ook banken kunnen geld creëren door het verstrekken van krediet. In zijn nieuwe boek beschrijft Boonstra dat dit financiële stelsel van “Wederzijdse schuldaanvaarding” veel stabieler is dan wanneer de overheid aan de geldkraan gaat draaien.  

“Vroeger konden overheden geld bijdrukken om oorlogen te betalen, begrotingstekorten te dekken of om zelfs hun hofhouding ervan te onderhouden. Dat heeft tot grote ontsporingen in de economie geleid.” aldus Boonstra. In het programma legt hij uit waarom de grote depressie in 1930 zo ontzettend ontspoorde en veel langer dan nodig heeft geduurd.  “Men heeft er van geleerd en daarom is de huidige crisis niet zo ernstig als die anders zou zijn geweest. Maar om een bankrun te voorkomen moet banken wel zorgen dat hun reputatie goed is en dat hun balans op orde is. Ook bieden de aangescherpte regels een stabieler stelsel ”

Het boek “Geld speelt (g)een rol” is uitgegeven door de VU University Press

BANKEN CHINA MOGEN GEEN BITCOINS MEER ACCEPTEREN

Schermafbeelding 2013-12-14 om 11.23.34China legt de handel in bitcoins aan banden. Dat is een flinke tegenvaller voor de virtuele valuta, die vooral onder de Chinezen erg populair is. Na het besluit is de waarde van de bitcoin hard gedaald. Gisteren was de virtuele munt nog 500 euro waard – nu staat de koers rond 375 euro. China is al langer bezig om de virtuele munt aan banden te leggen. Begin deze maand kondigde de Chinese centrale bank aan financiële instellingen, zoals banken, te verbieden om de bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Het afgelopen jaar is de waarde van de bitcoin sterk gestegen. Sinds begin dit jaar is de virtuele munt 5000 procent meer waard geworden. Dat is mede te danken aan de steeds grotere belangstelling van Chinese investeerders en van speculanten. (Bron: NOS) De Europese Banken Autoriteit waarschuwt voor de risico’s van virtuele valuta’s zoals bitcoin. EBA benadrukt in haar bericht dat consumenten niet beschermd worden door regelgeving als zij een virtuele valuta gebruiken als betaalmiddel en dat zij het risico lopen hun geld kwijt te raken.

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com

 

Geplaatst op 2013.12.20 in DailyFinancials

Overheid in 33 jaar 100.000.000.000 euro te duur uit

 

Presentatie: Prof. dr. Bert van Wee (TU Delft)

Delft – In 33 jaar zijn er bij de overheid kostenoverschrijdingen gemaakt van in totaal 100 miljard euro. Dit is de schrikbarende balans die Prof.dr. Bert van Wee (TU Delft) opmaakte aan de hand van officiële rapporten en uit onderzoek van zijn promovenda Chantal Cantarelli.
De hoogleraar legt uit dat de kostenoverschrijdingen 4 extra kostenposten met zich meebrengen: oplopende kosten, nog voordat er een besluit is genomen, renteverliezen door vertragingen, projecten worden minder gebruikt dan werd voorgesteld en ten vierde: renteverliezen door de extra kosten, er moet extra geld geleend worden. Toch doet Nederland het beter dan wat wereldwijd het geval is. Van Wee vindt het opmerkelijk dat ervaringen uit het verleden geen betere kostenschattingen opleveren. Toch slagen belangengroepen er steeds weer in om willens en wetens de kosten te rooskleurig voor te stellen en daarmee de kans te vergroten op een positief besluit.
In dit programma rekent Prof. dr. Van Wee u voor hoe hij aan deze onthutsende cijfers is gekomen.

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com

Geplaatst op 2013.06.22 in DailyDenHaag, DailyEconomics, DailyFinancials, Wetenschap

VEB doet aangifte valsheid in geschrifte tegen accountant Deloitte

Presentatie: Jan Maarten Slagter

Den Haag – De Vereniging van Effectenbezitters heeft aangifte van valsheid in geschrifte gedaan tegen accountant Deloitte. Voormalig bestuursvoorzitter Roger Dassen is een van de beklaagden. Tevens zou sprake zijn van deelname aan een criminele organisatie. In deze aflevering geeft de directeur van de VEB, Jan Maarten Slagter aan hoe Deloitte beleggers actief om de tuin heeft geleid door ze met hun schadeclaim naar het verkeerde loket te sturen. Aan het eind van het programma staat het weerwoord van Deloitte.

Accountants van Deloitte hebben zich niet schuldig gemaakt aan misleiding in de fraudezaak rond Ahold. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft dit bepaald in twee beroepszaken die waren aangespannen door de Sobi van Pieter Lakeman. (Zie ook onze aflevering met Pieter Lakeman).

Beleggers worden de laatste tijd regelmatig geconfronteerd met onjuiste of onvolledige jaarcijfers. Het betreft door de accountant gecontroleerde jaarcijfers. Volgens de beleggersvereniging VEB zijn de accountantskantoren bereid alles in het werk te stellen om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Het meest recente voorbeeld is de Telegraaf Media Groep (TMG), waarvan een oud-bestuurder beweert dat de gecontroleerde cijfers gemanipuleerd werden.

Pieter Lakeman SOBI


Volgens Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB behoren twee zaken tot de dieptepunten in de geschiedenis van de Nederlandse accountancy. “Uit de uitspraken in tuchtrechtuitspraken inzake Ernst & Young (Landis) en inzake Deloitte (Ahold) volgt dat door de accountants in deze zaken de goedkeurende verklaring reeds werd afgegeven voordat daadwerkelijk de benodigde gegevens daarvoor waren gecontroleerd. In het laatste geval mistte Deloitte zo een fraude van $500 miljoen. Deloitte heeft de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) van Pieter Lakeman misleid. Ook heeft Deloitte de VEB proberen te misleiden. “Wij hebben het misleidend handelen van Deloitte aan de AFM voorgelegd. Wij verwachten dat de AFM binnenkort zal optreden tegen Deloitte.” aldus Slagter. De VEB heeft inmiddels de Maatschap Deloitte Accountants en de achterliggende maten alsnog gedagvaard. Volgens Slagter is het onvermijdelijk dat de wetgever een hand helpt om de accountant weer onafhankelijk en kritisch zijn werk te laten doen. Hij doet vier aanbevelingen om te komen tot een Schone Accountant.  De brief van de VEB aan de AFM is te lezen met de link: http://veb.net/content/Bestanden/pdf/2012/deloitte_afm.pdf

Geplaatst op 2012.06.07 in DailyDenHaag, DailyEconomics, DailyFinancials