100 jaar Chinezen in Nederland


Presentatie: Yung Lie 李 辉勇

DEN HAAG – Het sociaal en cultureel planbureau heeft wetenschappelijk aangetoond: Chinezen zijn de ideale schoonzonen en – dochters als het gaat om immigratie. Ze zijn succesvoller dan andere migranten op nagenoeg alle vlakken; opleiding, werk en maatschappelijke status. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de eerste Chinezen in Nederland aankwamen. Het waren de eerste allochtone ondernemers die ons land kende.
DailyChannelTV nodigde mr drs Yung Lie om uit te leggen uit hoe de Chinezen in Nederland hun plek wisten te veroveren. Yung was tussen 2005 en 2010 voorzitter van de stichting Chinatown Den Haag. “De Chinese restaurants die in de 20e eeuw in nagenoeg elk Nederlands dorp werden geopend, zijn daarvan voorbeelden. De Chinees Indische restaurants zijn uniek in de wereld. Probeer maar eens in Beijing een portie babi pangang speciaal te bestellen…Het ultieme voorbeeld van integratie is de Chinese tomatensoep, alleen verkrijgbaar in Nederland!” Als dokterszoon vind hij dat hij zelfs “teveel” geïntegreerd is. “Als ik naar China ga, verwacht men dat ik Chinees spreek en de gewoonten ken. Als kind verbaasde menigeen zich erover dat ik zo goed Nederlands spreek en dat mijn ouders geen restaurant hadden. Chinezen hebben zich zo goed aan het nieuwe land van aankomst aangepast, dat de focus op het thuisland aan de horizon verdween.” aldus Yung die in het TV programma laat zien dat het gemiddelde beeld dat “de” Nederlander heeft van “de” Chinees. nog steeds aardig klopt.
Morgen, zaterdag 10 september, wordt 100 jaar Chinezen gevierd in Den Haag. zie www.100jaarchinezen.nl voor het programma. Boekentip: Geschiedenis van Chinezen in Den Haag.

Geplaatst op 2011.09.09 in Maatschappij