42.827 handtekeningen door ANWB directeur Frits van Bruggen overhandigdStraatsburg – Het Duitse plan voor een wegenvignet is discriminerend. Het is ontoelaatbaar dat alleen Duitsers de kosten vergoed krijgen, vindt Wim van de Camp. Het CDA-Europarlementslid is coördinator verkeersbeleid binnen de EVP, de grootste fractie in het Europarlement.
Wim van de Camp kreeg dinsdag 42.827 handtekeningen tegen de Duitse tolplannen. Hij kreeg deze uit handen van hoofddirecteur Frits van Bruggen van de ANWB, die de handtekeningenactie had georganiseerd.
“Een wegenvignet invoeren mag in Europa. Maar discrimineren mag absoluut niet”, zegt Van de Camp. “Het kan niet, mag niet en zal niet gebeuren dat alleen Nederlanders en andere niet-Duitsers voor de kosten opdraaien.”
Wim van de Camp beschouwt de vele handtekeningen als een extra argument om krachtig te protesteren bij de Europese Commissie. die moet toetsen of het plan aan de eu-regels voldoet. zoals het er nu ligt, is het vrijwel zeker niet in orde. zo nodig kan Duitsland voor het eu hof van justitie worden gesleept.
Den Haag – Naar aanleiding van zijn boek “ An Experts’ Guide to International Protocol” vertelt de voormalig ceremoniemeester van Koning Beatrix, Gilbert Monod de Froideville hoe belangrijk protocol is voor zowel de overheid als voor het bedrijfsleven.
Protocol is de verzamelnaam van gedragsafspraken om conflicten te vermijden. Het boek geeft inzicht in de verschillen in de wereld, waar cultuurverschillen vaak een belangrijk element vormen. Welk gevoel blijft er over na een bezoek van een staatshoofd of een CEO? Een tafelschikking is heel belangrijk om de juiste mensen met elkaar in contact te brengen. Als ceremoniemeester kun je je geen fouten permitteren! Als je een fout maakt, wordt de andere 99 procent wat wel goed ging vergeten. Die éne verkeerde zin, de verkeerde foto-opstelling kan een blijvend stempel drukken op het evenement.
Foto: RVD, Jeroen van der Meyde
Gilbert was onder meer verantwoordelijk voor het vlekkeloos verlopen van alle koninklijke huwelijken, waarvan dat van Prins Willem Alexander en Prinses Máxima de belangrijkste was en de bijzettingen van Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard in de Nieuwe Kerk in Delft. In deze uitzending komt ook het verschil in omgang met de pers tussen Koningin Beatrix en Koning Willem Alexander ter sprake. Presentatie: Evert Kupers
Brussel/Straatsburg – Een generatie van jongeren die willen en kunnen werken, mag niet verloren gaan. Dat dreigt wel te gebeuren. Nederlandse jongeren kampen met een werkloosheid van 11 procent, in Europa is het gemiddelde zelfs ruim 22 procent. Het CDA in het Europees Parlement stemde donderdag in met een resolutie die het belang benadrukte om alle jongeren te laten leren, werken of stage lopen.
Jeroen Lenaers, Europarlementslid voor CDA: “De jeugd heeft de toekomst: Een spreekwoord dat helaas geen vanzelfsprekendheid meer is, gezien de schrikbarend hoge werkloosheid onder jongeren in Europa.”
Lenaers pleitte in zijn maidenspeech voor duurzame hervormingen: “De strijd tegen jeugdwerkloosheid is een strijd die op de eerste plaats in de lidstaten zelf gestreden moet worden. De nadruk moet niet liggen op het uitdelen van grote eenmalige projectsubsidies vanuit Europa, maar op duurzame hervormingen in de landen zelf. Hervormingen van de economie en de arbeidsmarkt, hervormingen op het terrein van het onderwijs, zodat opleidingen en scholing beter aansluiten op de wensen vanuit de arbeidsmarkt.”
Tot slot verdienen hervormingen voor het midden- en kleinbedrijf extra aandacht, zodat ondernemers de kans en het vertrouwen krijgen om te ondernemen. “Dit moet zeker gelden voor jonge ondernemers en starters. Alleen op die manier kunnen we de werkgelegenheid voor jongeren duurzaam verbeteren.” Lidstaten kunnen op dit gebied veel van elkaar leren, en de EU moet daar een sturende en begeleidende rol in spelen, met adequate financiële middelen.
In het bijzonder vraagt Lenaers aandacht voor een vergeten categorie. “Eén van de meest kwetsbare groepen binnen de jonge werklozen zijn de jonge dakloze werklozen. De huidige Europese instrumenten lijken niet aan te sluiten op de uitdagingen waarmee deze groep te maken heeft.” Hij vroeg aan de Commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken wat er samen gedaan kan worden om ook deze groep een toekomst in Europa te geven.”
Brussel –Het Europees parlementslid Annie Schreijer-Pierik vreest dat kapitaalkrachtige partijen de voedselproductie in handen krijgen en die – net als olie – in oorlogen gebruikt zal worden om de macht naar zich toe te trekken.
Volgens onderzoek van de Dutch Dairymen Board (DDB) rekent de Nederlandse melkveehouderij de eigen arbeid niet en teert al jaren in op het eigen vermogen zonder een pensioenreservering te regelen. Door de te lage opbrengstprijzen heeft 37% van de Nederlandse melkveebedrijven hun deuren inmiddels al gesloten. Op dit moment krijgt de melkveehouder in Nederland 34 cent per liter melk terwijl de productiekosten 45 cent zijn. In de winkel ligt de melk voor meer dan het dubbele bedrag te koop. Zij wil weten wat er vanuit Europa aan gedaan kan worden. “Het gaat er om dat voedsel en voedselproductie in handen blijft van onze familiebedrijven en niet in handen komt van macht en kapitaal” aldus de Europarlementariër die hierover vragen heeft gesteld aan de Europese commissie.
Brussel/Straatsburg – Goed nieuws voor Nederland vanuit het Europees Parlement: de bezitters van een motor, caravan of aanhangers hoeven niet elk jaar naar de garage voor een APK-keuring.
“We moesten daarvoor heel wat gesprekken voeren om een deel van de 766 huidige Europarlementsleden te overtuigen.” aldus Europarlementariër Wim van de Camp.
“Motorrijders poetsen en sleutelen heel wat vrije uurtjes aan hun motor. Ik en een half miljoen andere motorrijders in Nederland weten hoe kwetsbaar we zijn op de motor. Voor caravans en aanhangers geldt hetzelfde: de meeste ongelukken gebeuren door verkeerde belading, zelden omdat er zomaar een onderdeel kapot gaat.” Motorbezitters in Europa hadden minstens 1,2 miljard euro per jaar moeten afrekenen voor de keuringen. Van de Camp waarschuwt echter: “We hebben weliswaar een Europese APK-plicht voorkomen, maar de nationale regering kan nog altijd eigen maatregelen nemen.
Straatsburg – Na tien jaar praten heeft het Europees Parlement besloten dat nieuwe auto’s vanaf oktober 2015 voorzien moeten zijn van een E-call. Dat is een apparaatje dat na een ongeluk zelf ambulance, brandweer en politie belt.
Volgens Europarlementariër Wim van de Camp gaat dit apparaatje vele levens redden in Europa. “Elk jaar sterven 28.000 mensen in het verkeer in Europa. En zelfs 1,5 miljoen Europeanen raken hier gewond door een verkeersongeluk. Slachtoffers krijgen eerder hulp, wat levens zal redden.” Sommige Europarlementsleden zijn bezorgd over de privacy. Van de Camp vind verwijten hierover onzinnige bangmakerij. “Dit apparaatje werkt alleen na een ongeluk, het meldt dan de exacte locatie van het ongeluk en legt een telefoonverbinding met 112. In de verordening wordt verder veel aandacht gegeven aan gegevens- bescherming.