Stop de banken! sommeert ABN-Amro man Gerrit Zalm, ABN Amro reageert.

 

Presentatie: Coen Aarts, Stichting Stop de banken!

Deventer – De Stichting Stop de banken sommeert Gerrit Zalm, oud-minister van financiën en nu voorzitter van de Raad van Bestuur van de ABN-Amro bank, de Euribor hypotheekcontracten van zijn klanten na te leven.
Volgens de Vreelandse arts Coen Aarts verhoogt de ABN-Amro de opslag op hun hypotheken met maar liefst 100 tot 400% om zo het ondernemersrisico bij de klanten neer te leggen. “Banken zijn elkaar minder gaan vertrouwen omdat ze elkaar en anderen rommelproducten met schijnzekerheid verkochten. Schijnzekerheid in de vorm van ‘triple AAA’ ratings verkregen door middel van manipulatie en valse informatie. Door het onderlinge wantrouwen kunnen de zwakkere banken, zoals de ABN-Amro, nu niet meer lenen tegen het goedkopere Euribor tarief.”
Stichting Stop de banken heeft kritiek op de wollige brieven met nieuwe termen en opslagen die de bank naar haar klanten stuurt. “Wij zijn geen kiezers maar klanten met een contract. En daar houden wij hem aan” Gedupeerden kunnen zich nog altijd inschrijven via de website www.stopdebanken.nl.

Volgens ABN-Amro woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd rapporteert de bank elk kwartaal over haar balans. “Op 1 maart a.s. presenteren wij de jaarcijfers over 2012. De cijfers tot en met derde kwartaal 2012 zijn te vinden op: http://www.abnamro.com/nl/press-room/press-release-archive/2012/1116-ABN-AMRO-rapporteert-onderliggende-nettowinst-van-EUR-1201-miljoen-over-eerste-negen-maanden-2012.html
De uitgebreide investor presentatie over onze cijfers en balans is te vinden op: http://www.abnamro.com/nl/investor-relations/latest-presentations/index.html
De kwartaal- en jaarcijfers worden uiteraard gecontroleerd en goedgekeurd door de interne en externe accountant. Uiteraard houden ook de toezichthouders toezicht op de bank. Over onze Griekse obligaties staat ook de laatste stand van zaken in de cijferresultaten. Een voorziening op deze obligaties heeft al plaatsgevonden in 2011 en een deel van de Griekse bedrijfsobligaties hebben we in 2012 kunnen verkopen waardoor er zelfs een stuk vrijval van die voorziening is geweest.
Op onze vraag: heeft u de bankeed afgelegd en denkt u uw maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen te hebben met de verhoging van het vaste opslagtarief? kregen wij het volgende antwoord: “De moreel-ethische verklaring uit de Code Banken is enkele jaren geleden al ondertekend door ABN AMRO. De Bankieerseed heeft dezelfde strekking, maar dan voor de wet. Ook deze wordt door ABN AMRO afgelegd. Maar ook deze vraag lijkt enige (onjuiste) suggestie te bevatten, namelijk dat de verhoging van de opslag moreel of maatschappelijk onverantwoord zou zijn en na aflegging van de bankierseed niet gestand zou blijven. Die relatie zien wij niet.

Alle pogingen van StopdeBanken om een oneigenlijke relatie te leggen tussen de verhoging van de opslag en bovenstaand ten spijt, is en blijft ABN AMRO van mening dat de verhoging eerlijk en gerechtvaardigd is. De verhoging gaat niet over bovenstaand, maar heeft te maken met het feit dat geld lenen duurder is geworden. Deze stijging wordt – conform voorwaarden – in dit specifieke variabele product (deels) doorberekend aan de klant.

Maar ons standpunt over de verhoging is denk ik inmiddels voldoende bekend, zeker ook bij StopdeBanken. Na de verhoging van de opslag is de rente op de Euriborhypotheek (inclusief opslag) ca 2,2%. Dit is voor de bank nog steeds verlieslatend. Bij verhoging van de opslag staat het de klant vrij de hypotheek boetevrij af te lossen of kosteloos over te stappen naar een andre hypotheekvorm. Echter de Euriborhypotheek is nog steeds veruit de goedkoopste hypotheek in de markt” Volgens Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter ABN AMRO Group zijn de winstresultaten van de bank tot nu toe bevredigend: “Exclusief de Griekse voorzieningen is er sprake van een opwaartse trend in de voorzieningen, die vergeleken met de eerste negen maanden van vorig jaar fors stegen.” zo valt op de ABN-Amro site te lezen. Toch waarschuwt Zalm voor de vooruitzichten van het vierde kwartaal van 2012. hij noemt daarbij de bankbelasting die de bank jaarlijks 112 miljoen euro gaat kosten.

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com/td>

Geplaatst op 2013.02.05 in DailyDenHaag, DailyEconomics, Maatschappij, Politiek