Minister Bussemaker zet justitie op Amarantis

 

c
Verslag: Roel Zaadnoordijk

Den Haag – Minister Bussemaker blijkt bijzonder boos te zijn op de directie van de Amarantis scholengroep, zij hekelt het grote graaien en onverantwoorde gedrag van deze bestuurders en managers. Naar aanleiding van een eerste onderzoek draagt ze het Amarantis dossier over aan justitie. Onbekende betalingen van 210.000 euro, een betaling van in totaal 430.000 euro voor een school in Amsterdam Slotervaart die er nooit is gekomen, een salaris van een adviseur van 140.000 euro exclusief onkostenvergoeding plus lease regeling, het gebruiken van twee leaseauto en een ov-jaarkaart door een persoon; het lijkt er sterk op dat bij Amarantis sprake is geweest van vriendjespolitiek en fraude. Een vergelijkbare gang van zake is na de nationalisatie van de SNS bank aan het licht gekomen. Ook daar werden rekeningen van externe adviseurs kunstmatig verhoogd.

Toch wil Bussemaker niet meteen met nieuwe wetten komen en gaat een indringende discussie aan met managers en bestuurders die over de schreef gaan. Volgens Bussemaker heeft deze werkwijze veel meer effect om een nieuwe Amarantis te voorkomen.
Minister Bussemaker beantwoordde op de universiteit van Leiden de vragen van internationale wetenschappers. Het was op de opening van de conferentie over politieke legitimiteit en de schijnbare tegenstelling van regelgeving. Zij legde onderandere uit waarom er in 25 jaar 20% méér regelgeving erbij is gekomen, ondanks drie de-reguleringsacties van de regering. Volgens haar is het indienen van nieuwe wetten van politici een middel geworden om in de media gezien te worden. “Als je tegen een journalist zegt dat je het belangrijk vindt om te beginnen met te discusieren kom je echt niet in nieuwsuur.”
Leiden – Minister Bussemaker answered questions from international scientists at the university of Leiden. This happened at the opening of the conference of political legitimacy and the paradox of regulation. The conference deals with questions of regulation, such as why there has been a 20% rise in regulations over the last 25 years, despite the three de-regulation actions taken by the government.
The minister argued that one way in which politicians address problems in society is to request stricter rules on issues. This is also a way to capture media attention: ‘If you would just say to the journalists that you think it’s important to start a discussion, you will never make it into Nieuwsuur.’
Minister Bussemaker appears to be furious towards the management of the Amarantis school community. She reproached the irresponsible behavior and handling of financial affairs by these managers and the board of directors. Still she said she would not introduce new legislation straight away; she will rather start a discussion with the parties involved. This way of working has, according to Bussemaker, much more effect in order to prevent new cases like Amarantis.
The meeting was organised by the ‘Research Profile Area on Political Legitimacy’.

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com

Geplaatst op 2013.02.15 in DailyDenHaag, DailyLeiden, Misdaad, Politiek