500 banen weg bij Sanoma, ruim 500 banen weg bij Wegener/MGL

 

c
Presentatie: Jos Timmers

NVJ geschokt over aantal ontslagen Sanoma

Bij de Nederlandse tak van het Finse mediaconcern Sanoma worden 500 medewerkers ontslagen. Er zijn nu 1.600 mensen in dienst.
Dat is vanmorgen bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Hoofddorp. Yvonne Dankfort, NVJ-secretaris Tijdschriften, is ondanks de eerdere geruchten geschrokken van het nieuws. “Natuurlijk hebben we dit zien aankomen maar dat er zo diep zou worden gesneden had ik echt niet verwacht. Het gaat om 500 fte, 32 titels verdwijnen of worden verkocht en daar bovenop gaat het om 2.000 freelancers die voor Sanoma werken. Ook voor hen en voor de freelancersmarkt in het algemeen zal de sanering grote gevolgen hebben. Ik loop al een tijd mee, maar zoiets drastisch heb ik nog nooit meegemaakt.”
De medewerkers werden vanaf 7.45 uur ingelicht over de toekomst van Sanoma. Na de informatiesessie, die tot half negen duurde, zijn er per afdeling gesprekken of zijn informatiebijeenkomsten per aandachtsgebied georganiseerd. Yvonne Dankfort is vandaag in Hoofddorp om te overleggen met kaderleden van de NVJ. Ze adviseert medewerkers zoveel mogelijk informatie in te winnen en vragen te stellen over hun eigen positie en toekomst. “Ik zou hen ook adviseren om deze vragen naar ons te mailen (vereniging@nvj.nl) zodat wij de vragen kunnen meenemen in onze gesprekken met Sanoma.” Dankfort heeft aanstaande maandag overleg met Gieta Veersma, HR-directeur van Sanoma.
Het proces dat nu wordt ingezet zal zes tot twaalf maanden duren. Een nieuw sociaal plan per 1 januari 2014 wordt in overleg met de vakbonden afgesproken. Dankfort hoopt dat Sanoma het huidige sociaal plan handhaaft. Zij wil inzetten op het centraal zetten van werk naar werk.

De NVJ heeft vanochtend haar leden die in dienst zijn bij Sanoma en de freelancers op de hoogte gebracht van het slechte nieuws en staat hen bij met persoonlijk advies en juridische bijstand.(bron: NVJ)

23 mei: Op de redacties van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant zijn 40 van de 200 redacteuren ontslagen

15 mei 2013: Uitgever Wegener en Media Groep Limburg (MGL) moeten opnieuw in de kosten snijden. Daardoor verdwijnen er voor 2015 weer banen bij de dagbladen. Op basis van bronnen rond beide bedrijven meldt Dagblad de Limburger dat één vijfde van het personeelsbestand wordt geschrapt, wat neerkomt op 525 tot 545 arbeidsplaatsen. Er verdwijnen 125 arbeidsplaatsen op de redacties van de kranten; voorts staan 100 arbeidsplaatsen bij operations op de tocht en 60 tot 70 bij de vier drukkerijen, waarvan er mogelijk twee gesloten zullen worden.

De reorganisatie is nodig vanwege de sterk gedaalde advertentie-inkomsten en teruglopende oplagen. Het management is dinsdag in Apeldoorn over de plannen geïnformeerd door Susan Duinhoven, sinds half mei bestuursvoorzitter van Wegener. Het personeel van beide uitgeverijen is woensdag op de hoogte gebracht, zo meldt De Stentor. Volgens Duinhoven moet de flexibiliteit en efficiency van de organisatie verbeteren. De omzet moet stijgen en de kosten moeten omlaag. Op Twitter zegt eindredacteur bij De Gelderlander Margriet Verschoor dat het zou gaan om de ‘grootste bezuinigingsoperatie uit de geschiedenis van Wegener’. In februari vorig jaar maakte moederbedrijf Mecom al bekend tot 2014 een grote bezuinigingsoperatie door te voeren waarbij bij Wegener en MGL, allebei eigendom van Mecom, tien procent van de arbeidsplaatsen zou verdwijnen. Mecom gaf toen aan ongeveer 50 miljoen euro te willen bezuinigen. Eind juli moeten de nieuwe plannen concreet zijn ingevuld waarna de centrale ondernemingsraad advies moet uitbrengen.
Bron: Villa Media
Den Haag – Jos Timmers legt uit uit wat de gevolgen zullen zijn van het verdwijnen van persbureau Geassocieerde Persdiensten, de GPD, waar hij hoofdredacteur was. Timmers vergelijkt de schade van het verdwijnen van de GPD met een veenbrand: “Een brand die je lange tijd niet ziet en waarvan de gevolgen pas merkbaar zijn als de schade is aangericht. Die schade bestaat op de eerste plaats uit de vernietiging van in vele tientallen jaren opgebouwde kennis van het nieuws, de achtergronden en journalistieke ervaring.”
Zesenzeventig jaar geleden, besloot een aantal van die regionale dagbladen onder het motto ‘zoodat niet bij de grote dagbladen wordt achtergelopen’ te gaan samenwerken op het terrein van landelijke en internationale berichtgeving. Timmers: “Uit dat initiatief is een volwassen en professionele journalistieke organisatie, de GPD, ontstaan, die de aangesloten regionale dagbladen decennialang heeft voorzien van een ongekend rijke berichtgeving. En nu, anno 2013, bestaat die GPD opeens niet meer. Vermalen in het geweld dat de grote dagbladuitgevers inzetten en waarmee ze in een tijd van sterk teruglopende inkomsten en verlies aan abonnees en advertenties de eigen posities zoveel mogelijk denken te versterken. Het was uitgeverij Wegener, die de lont in het kruitvat stak. Het is Wegener dat tamelijk schaamteloos het model van de GPD kopieert. En de overige concerns konden of wilden daar niets tegenover stellen.” Bij de GPD werkten 45 journalisten in vaste dienst en tientallen freelance medewerkers, van wie meer dan de helft nu echt zonder werk zit. De schade bestaat ook uit het feit dat het gezamenlijk front van de regionale dagbladen is verbroken. Jos Timmers werd per 1 maart de nieuwe hoofredacteur van nationaal persbureau NOVUM.

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com/td>

Geplaatst op 2013.10.31 in DailyAmsterdam, DailyDenHaag, DailyEconomics, Maatschappij