150 uur werkstraf geëist tegen Leidse schooldreiger Janoek V.

 

Persconferentie met Burgemeester Lenferink

Den Haag – Janoek had nooit gedacht dat zijn dreiging met een schietpartij op een middelbare school in Leiden zo serieus zou worden genomen. Want op 22 april stonden politie agenten met kogelvrije vesten voor elke middelbare school te posten en ontstond er veel onrust. De officier van justitie eist daarom 150 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

De achttien jarige Leiderdorper schreef de dreiging in foutloos Engels. Nu zegt hij dat deze is geplaatst door een Amerikaanse bezoeker van het hostel die zijn computer gebruikte. Volgens officier van justitie Petra Gruppelaar is dit onwaarschijnlijk omdat een Amerikaan het woord Leiden nooit goed schrijft.
Volgens de advocaat van Janoek was het bericht weinig geloofwaardig en was er van echte dreiging geen sprake.

Wat er aan vooraf ging: 22 april 2013: De politie heeft Leiderdorper Janoek V., verdacht van de dreiging gericht op een Leidse school op Schiphol, aangehouden. Dit betekent dat de concrete dreiging is afgenomen. De burgemeester heeft in nauw overleg met politie en OM besloten dat de huidige vorm van toezicht op de scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs in Leiden wordt gestopt.

De 18-jarige Janoek V. zit nu in een politiebureau in Leiden. Hij heeft in Leiden op een middelbare school gezeten. Deze persoon is bij de politie in beeld gekomen door tips van de school en andere mensen uit Leiden. Daaruit blijkt dat er diverse feiten en achtergronden zijn die hem in verband brengen met de dreiging. We hebben onder meer het verhaal gehoord dat hij onenigheid heeft gehad met een docent en dat hij belangstelling heeft voor wapens en een presentatie zou hebben gehouden over schietincidenten op scholen. Op basis van digitaal recherchewerk is duidelijk geworden dat de dreiging afkomstig is van een computer in Costa Rica. De politie kreeg bij dit onderzoek hulp van externe deskundigen op het gebied van internet. De verdachte die nu in beeld is verblijft al enige tijd in Costa Rica. In recent contact met zijn familie in Nederland, gaf de verdachte aan daar te verblijven. De politie heeft gerede verdenkingen dat deze jongeman betrokken is bij, of de afzender is van de bedreiging. De recherche is druk bezig de exacte verblijfplaats te achterhalen. De politie stelt alles in het werk om met de verdachte in contact te komen om er voor te zorgen dat hij weer naar Nederland komt.

De 18 jarige jongen heeft in het Engels op het bulletin board 4chan gedreigd zijn Nederlandse leraar dood te schieten en zo veel leerlingen als hij kan. Hij zou daarbij een Colt Defender gaat gebruiken. De dreiging werd het eerst opgemerkt door de politie in Zurich (Zwitserland) en is doorgegeven aan de burgemeester van Leiden Henri Lenferink. De dader is inmiddels opgespoord. Het originele bericht luidde als volgt: “Tomorrow I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can. It will be on the news tomorrow, it’s a school in a dutch city called Leiden, and for more proof I will be using a nine millimeter Colt Defender. (bron 4chan)

Het zusje van Luuk S. misbruikte het twitteraccount @luuksteen en twitterde een bedreiging om een leraar dood te schieten (“ik ga nu naar Leiden en een leraar doodschieten”) en zal zeker de gevolgen daarvan ondervinden. De FBI in Amerika is op de hoogte gesteld aangezien 4chan een Amerikaanse site is. Ook de basisscholen zijn extra op hun hoedde.  Vanuit de verantwoordelijke instantie van de gemeente Leiden het advies gegeven om basisscholen niet te sluiten, maar wel extra waakzaam te zijn. De basisscholen hebben dit advies opgevolgd.

Ook de deuren van het Bonaventura blijven vandaag gesloten

Ook de deuren van het Bonaventura bleven maandag gesloten

De verlaten gangen in het Rijnlands Lyceum gaven een onwerkelijke indruk

Dader dreiging nog steeds niet opgepakt

Dader dreiging nog niet opgepakt

Lege schoollokalen, grote economische schade

Lege schoollokalen, grote economische schade

Geplaatst op 2013.11.06 in DailyLeiden, Misdaad