Nieuwe uitvinding: Dagelijkse krant wordt voorgelezen

 

Presentatie: Karel Raven Solutions Radio

Delft – De Telegraaf en het NRC Handelsblad zijn de eerste kranten in Nederland die ervoor gekozen hebben om hun krant in gesproken vorm aan te bieden aan hun lezers met een visuele- of leesbeperking.
Bij blinden en slechtzienden zijn luisterboeken al jaren sinds de uitvinding van de bandrecorder razend populair. Maar dagelijks de krant voorgelezen krijgen was er nog niet. Sinds kort is het mogelijk om voorgelezen actueel nieuws te beluisteren zonder computer.
Het Delftse bedrijf Solutions Radio ontwikkelde hiervoor de Webbox. Voor deze doelgroep wordt de krant voorgelezen met een kwalitatief zeer goede computerstem. De Webbox is tevens een voorziening voor het voorlezen van de TV ondertiteling. Bij televisie kijken speelt hetzelfde probleem als bij het lezen van de krant, de teksten zijn te klein of gaan te snel. Het dichterbij zetten van de stoel bij de TV helpt op een bepaald moment niet meer.
De voorgelezen dagelijkse krant en de gesproken ondertiteling stellen de slechtziende of blinde gebruiker in staat een zekere mate van zelfstandigheid en vrijheid terug te krijgen, die hij of zij door zijn handicap was kwijtgeraakt. Directeur Karel Raven van Solutions Radio laat in deze uitzending zien en horen hoe de Webbox werkt en klinkt.

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar:

business@dailychanneltv.com

Geplaatst op 2013.01.11 in DailyDenHaag, Wetenschap