Veranderingen in het journalistieke landschap

 

Presentatie: Yael de Haan Communicatiewetenschapper

Amsterdam – Er verandert op dit moment veel op journalistiek gebied. Oud-hoofdredacteur van het NOS journaal Hans Laroes noemde in een eerder programma van DailyChannelTV al het verdwijnen van de Haagsche Courant, het Utrechts Nieuwsblad, het Vrije Volk en de GPD, het samenwerkingsverband van de regiokranten. Yael de Haan is communicatiewetenschapper en onderzocht hoe Nederlandse media hebben gereageerd op de kritiek op hun functioneren. Hiertoe analyseerde ze onder meer dagelijkse redactieprocessen van de Volkskrant, het NOS Nieuws en het RTL Nieuws. Zij signaleert dat onder journalisten de angst om hun journalistieke autonomie te verliezen vaak groter is dan om te luisteren naar het publiek en de kritiek die er bestaat op hun functioneren serieus te nemen. “Mijn onderzoek laat zien dat mediaorganisaties en journalisten de kritiek niet alleen serieus nemen, maar ook steeds meer naar vormen zoeken om verantwoording af te leggen en rekening te houden met het publiek. Toch blijkt de journalistieke praktijk weerbarstig. Journalisten weten de nieuwe reactiemogelijkheden van ombudsman tot correctierubriek en van weblogs tot online discussiefora, moeilijk te integreren in hun dagelijkse werkzaamheden. Tijdgebrek en de soms harde, beledigende toon van de klachten spelen hierbij een rol.” aldus de Haan. Zij is werkzaam bij de Amsterdam School of Communication Research en als mediadeskundige lid van de Raad voor de Journalistiek.

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar:

business@dailychanneltv.com

Geplaatst op 2013.01.09 in DailyAmsterdam, DailyBooks, Maatschappij