Voormalig topman Saab door Zweedse justitie vervolgd


Victor Muller tijdens Saab bijeenkomst in Valkenburg in 2011

Laatste nieuws:

Victor Muller, voormalig Saab-topman (zie ons verslag Saab bijeenkomst) wordt in Zweden vervolgd vanwege belastingfraude. De Zweden tillen zwaar aan dit soort vergrijpen en passen celstraffen toe van minimaal een half jaar en maximaal vier jaar. Ondanks alle ontkenningen van Muller zou hij volgens de Zweedse autoriteiten 3,5 miljoen euro hebben weggesluisd zonde de fiscus daarvan op de hoogte te stellen. Via een Cypriotisch bedrijf, gelieerd aan de van miljoenenfraude verdachte Rus Vladimir Antonov, zouden Muller en vier medeverdachten het geld hebben verdonkermaand.

Eerder in het nieuws:Autofabrikant en voormalig eigenaar van Saab Victor Muller heeft geen succes gehad met zijn miljardenclaim tegen General Motors. GM zou de verkoop van Saab aan een Chinees bedrijf hebben geblokkeerd. GM zegt haar intellectuele eigendom heeft willen te beschermen. De federale rechtbank in Amerika heeft de zaak geseponeerd omdat het eenduidig, duidelijk en absoluut was dat General Motors het recht had om de verkoop goed- of af te keuren.

De Nederlandse justitie heeft op verzoek van de Zweedse autoriteiten vorige week met niet minder dan 30 functionarissen een inval ibij autoproducent Spyker in Zeewolde gedaan. Documenten zijn meegenomen.

Dit zegt Victor Muller, ceo van de Nederlandse fabrikant van sportauto’s Spyker. In Zweden is het een doodzonde als je de belasting probeert te ontwijken of niet te betalen. Muller zou de Zweedse belastinmgdienst ernstig hebben gehinderd bij de controle van het bedrijf in 2010 en 2011. De CEO betaalde over zijn consultancyfee van 690.000 euro geen sociale premies en belasting. Het geld werd aan een van zijn bedrijven op de Nederlandse Antillen betaald. In november 2012 werd hij door de Zweedse belasingdienst gedwongen om 236.000 euro belasting te betalen over zijn consultancy vergoedingen. Muller: “Het meest verontrustende is dat de rechtbank hierover nog geen uitspraak heeft gedaan”

Op 16 januari 2011 meldden wij: Het bod dat het Chinese concern Youngman enkele dagen geleden heeft gedaan op Saab is afgewezen.Dat meldt Saabsunited op de website. Volgens het Zweedse radiostation P4West hebben de curatoren zodanige eisen gesteld dat de verkoop van Saab als geheel niet mogelijk is. Een van de eisen is dat General Motors de deal moet goedkeuren en de kans daarop is erg klein. Het bod van Youngman hield onder meer het behoud van ruim 1.000 van de bijna 4.000 arbeidsplaatsen in. Intussen is op just-auto het bericht verschenen dat de Turks/Nederlandse investeerder Brightwell Holdings verwacht dat de productie vrijwel direct kan worden hervat als het bod dat ze uit willen brengen wordt geaccepteerd. Bron: autoblad Carros. Er kan nu geboden worden op de allerlaatste nieuw geproduceerde Saabs: http://de.bca-europe.com/SearchVehicle?saleId=9ce177e0-2e32-41fe-828a-65886a69c6e8&SaleCal=true&SaleCalST=9d36871c63144bb7bffdeef01d74db8d

Muller Saab wordValkenburg – Voormalig CEO van Saab, Victor Muller vertelde DailyChannelTV dat hij op dit moment meer dan drie kandidaten heeft “met diepe zakken” die het failliete bedrijf Saab in z’n geheel willen laten voortbestaan. Het Chinese Youngman heeft inmiddels officieel een bod gedaan op het failliete Saab. Er is echter helemaal geen sprake meer van een geheel. De curator verkoopt op dit moment de fabrieksonderdelen voor een schijntje: hij moet er blijkbaar zo snel mogelijk van af. Er is weinig kans dat de auto-activiteiten van Saab nog ooit onder die naam worden voorgezet. General Motors laat de Zweedse autobouwer doodbloeden door hun licenties voor de nieuwe Phoenix aan geen enkele koper over te dragen. Zelfs de naam Saab is niet zomaar overdraagbaar. Na het faillissement is de merknaam teruggegaan naar Defensie- en Veiligheidstak van Saab AB en de naar vrachtautofabrikant Scania, want deze bezitten de merkrechten. Victor Muller houdt vol dat er geen sprake is van een D-day zodat de onderhandelingen volgens hem nog steeds door kunnen gaan. In Nederland verzamelden zich op vliegveld Valkenburg zo’n 4.500 trouwe Saabrijders en Saabbezitters. In 42 landen zijn inmiddels 110 Saab evenementen georganiseerd. Volgens de organisatie Outside-Saab is het bedrijf weliswaar dood, het collectief van Saab-eigenaren en de Saab-erfenis zijn nog steeds springlevend. Speciaal voor de gelegenheid kwam Victor Muller overgevlogen om zijn steun te betuigen en het laatste nieuws te brengen aan de trouwe Saabfans. Te zien in deze aflevering zijn ook enkele unieke exemplaren van het legendarische merk Saab.

Geplaatst op 2016.01.20 in DailyCars, DailyEconomics, DailyFinancials