Wim Boonstra: Banken creëren het geld: meest stabiele economie

 

Presentatie: Prof.Dr. Wim Boonstra

Utrecht– Productiekosten van geld zijn zo laag dat de eerste die dit product in omloop kan brengen daar heel veel aan kan verdienen. Dat kan de overheid zijn met de geldpers, maar ook banken kunnen geld creëren door het verstrekken van krediet. In zijn nieuwe boek beschrijft Boonstra dat dit financiële stelsel van “Wederzijdse schuldaanvaarding” veel stabieler is dan wanneer de overheid aan de geldkraan gaat draaien.  

“Vroeger konden overheden geld bijdrukken om oorlogen te betalen, begrotingstekorten te dekken of om zelfs hun hofhouding ervan te onderhouden. Dat heeft tot grote ontsporingen in de economie geleid.” aldus Boonstra. In het programma legt hij uit waarom de grote depressie in 1930 zo ontzettend ontspoorde en veel langer dan nodig heeft geduurd.  “Men heeft er van geleerd en daarom is de huidige crisis niet zo ernstig als die anders zou zijn geweest. Maar om een bankrun te voorkomen moet banken wel zorgen dat hun reputatie goed is en dat hun balans op orde is. Ook bieden de aangescherpte regels een stabieler stelsel ”

Het boek “Geld speelt (g)een rol” is uitgegeven door de VU University Press

BANKEN CHINA MOGEN GEEN BITCOINS MEER ACCEPTEREN

Schermafbeelding 2013-12-14 om 11.23.34China legt de handel in bitcoins aan banden. Dat is een flinke tegenvaller voor de virtuele valuta, die vooral onder de Chinezen erg populair is. Na het besluit is de waarde van de bitcoin hard gedaald. Gisteren was de virtuele munt nog 500 euro waard – nu staat de koers rond 375 euro. China is al langer bezig om de virtuele munt aan banden te leggen. Begin deze maand kondigde de Chinese centrale bank aan financiële instellingen, zoals banken, te verbieden om de bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Het afgelopen jaar is de waarde van de bitcoin sterk gestegen. Sinds begin dit jaar is de virtuele munt 5000 procent meer waard geworden. Dat is mede te danken aan de steeds grotere belangstelling van Chinese investeerders en van speculanten. (Bron: NOS) De Europese Banken Autoriteit waarschuwt voor de risico’s van virtuele valuta’s zoals bitcoin. EBA benadrukt in haar bericht dat consumenten niet beschermd worden door regelgeving als zij een virtuele valuta gebruiken als betaalmiddel en dat zij het risico lopen hun geld kwijt te raken.

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com

 

Geplaatst op 2013.12.20 in DailyFinancials