Leidse professor Christine Mummery krijgt 2,5 miljoen subsidie voor onderzoek


Presentatie: Christine Mummery

Leiden – Zij is een grote autoroteit op het gebied van stamcellen, werkt op het LUMC en heeft een Europese subsdie van 2,5 miljoen euro gekregen. Het is professor Christine Mummery en met het geld gaat ze de vorming van volwassen hartcellen proberen tot stand te brengen. Als dat lukt kunnen er medicijnen op getest worden, zonder dus gebruik te maken van proefdieren.
Dat stamcellen commercieel veel waard zijn blijkt wel uit haar verhaal dat ze bij DailychannelTV vertelde. Want in landen als Mexico, Costa Rica, India en Thailand schieten commerciële stamcelklinieken als paddenstoelen uit de grond. Ze bieden wanhopige patiënten zeer dure behandelingen met onbewezen resultaat. Het kostte in Duitsland eerst twee dode patiënten om zo’n kliniek te verbieden.’ waarschuwt prof. dr. Christine Mummery, die in Leiden onderzoek doet naar stamceltherapie en wereldwijd bekend is op dit terrein. ‘Wij krijgen drie of vier keer per maand een verzoek om informatie van mensen die overwegen naar zo’n kliniek te gaan om hun multiple sclerosis of om hun kind met hersenletsel te laten behandelen,” zegt ze op DailyChannelTV. ‘Als we deze mensen dan de feiten voorleggen en uitleggen dat stamceltherapie nog in de kinderschoenen staat, besluiten ze vaak niet naar zo’n kliniek te gaan. ‘
Samen met onder andere Sir Ian Wilmut, de leider van het team dat het schaap Dolly kloonde schreef prof. Mummery het boek “Stem Cells: Facts and Scientific Fiction” Zij hoopt daarmee patiënten en doctoren te helpen begrijpen wat stamcellen echt kunnen doen. “We beschrijven ook de valkuilen voor de mensen die wanhopig zoeken naar een oplossing voor een ziekte die zij hebben.” Christine Mummery is hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en Hoofd van de afdeling Anatomie en Embryologie van het Leids Universitair Medisch centrum. Haar boek ‘Stem Cells: Scientific Facts and Fiction’ won in Londen de eerste prijs van The Britisch Medical Association in de categorie basic and clinical sciences.

Geplaatst op 2013.02.28 in Buitenland, Wetenschap