“ Vertrouwen in rechtspraak geschaad”

Rechter Margreet Ahsmann waarschuwt dat de versnellingsmaatschappij belangrijke idealen in de rechtspraak, zoals integriteit, bedreigt.

“Door nieuwe wetgeving, digitalisering en versnelling van doorlooptijden met veertig procent in een relatief korte tijd in te voeren in een periode van grote bezuinigingen, kan het vertrouwen in de rechtspraak geschaad worden en neemt het risico op integriteitsschending toe.”

Margreet Ahsmann, Rechtbank Den Haag/Faculteit Rechtsgeleerdheid Leiden

Margreet Ahsmann, Rechtbank Den Haag/Faculteit Rechtsgeleerdheid Leiden

Deze waarschuwing gaf Ahsmann tijdens een seminar over integriteit, georganiseerd door de Lionsclub Leiden–Noordwijk, in samenwerking met de Universiteit Leiden (Juridische Faculteit, Campus Den Haag, Honours Academy) en Transparency International Nederland.

De krantenberichten erover stapelen zich op. Geen sector blijft buiten spel. De publieke belangstelling en verontwaardiging erover zijn selectief en de handhaving ervan ongelijk. De overheid lijkt machteloos en heeft de handen vol aan zichzelf.

De Nederlandse Bank heeft een boete van 22,8 miljoen euro opgelegd aan Delta Lloyd naar aanleiding van een onderzoek naar de bedrijfsvoering, nadat Delta Lloyd op basis van vertrouwelijke informatie transacties heeft uitgevoerd, waarbij financieel voordeel is behaald. Ook heeft de Nederlandse Bank een aanwijzing opgelegd tot heenzending van de CFO van Delta Lloyd, Emiel Roozen. Uiterlijk 1 januari 2016 moet hij weg zijn.Het seminar richtte zich op feiten, inzichten, verklaringen en mogelijke oplossingen vanuit een breed scala aan invalshoeken:
Vanuit praktisch en wetenschappelijk onderzoek (Anne Scheltema Beduin, Transparency International-NL), vanuit de bestuurskundige (Jouke de Vries, Campus Den Haag, Universiteit Leiden), vanuit het perspectief van de rechter (Margreet Ahsmann, Rechtbank Den Haag/Faculteit Rechtsgeleerdheid Leiden), vanuit de accountant (Jaap Maan; Accountantskamer), de bedrijfsethiek; (Ernst van Win; Netwerk Bedrijfsethiek/Voormalig deken Haagse Orde van Advocaten) en vanuit politiek en beleid (Jo Horn, Adviseur en o.a. voormalig lid Tweede Kamer).

 

 

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com

 

 

Geplaatst op 2015.10.07 in DailyDenHaag, DailyUniversity.tv, Maatschappij, Politiek