Te simplistische beeldvorming van de Japanse cultuur

Presentatie: Ivo Smits

JAPAN– Ironisch genoeg wordt Japan ook door een ander probleem bedreigd dan de combinatie van een zeer zware aardbeving, een enorme tsunami en grote problemen rondom een reeks kernreactoren:  de beeldvorming van Japanners en hun cultuur zoals die in de laatste dagen door de media is neergezet. Professor Ivo Smits legt uit dat er tenminste twee misvattingen opvallen in de berichtgeving: dat alle Japanners hetzelfde zijn en dat iedereen in de wereld zou moeten reageren zoals in de meeste straatinterviews in Hilversum. Japan is zeker nu geen exotisch paradijs en ook geen surrealistische droom. Japan is een complex land, bevolkt door echte mensen. Nuance heeft het altijd moeilijk in het nieuws, maar met alle aandacht die de ramp in Japan terecht gekregen heeft, moet er toch ook ruimte zijn om eindelijk over de clichés heen te leren kijken. Professor Ivo Smits, verbonden aan de Universiteit Leiden, legt bij DailyChannelTV de nuances uit.

Geplaatst op 2011.03.31 in Buitenland, Maatschappij