Wederom beroofd in haar laatste levensuur

Presentatie: René Diekstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze hebben inmiddels aangifte gedaan, maar of dat zin heeft valt te betwijfelen. De moeder van hoogleraar psychologie René Diekstra is in een ander tehuis op haar sterfbed beroofd van een gouden horloge en een gouden armband die de vrouw had gekregen voor hun huwelijksjubileum.

Eerder al werd de vrouw beroofd door een personeelslid die de portemonnee uit haar tas pakt. Dit is te zien in de video. De familie is teleurgesteld over de rechtsgang in Nederland. Het heeft vier jaar geduurd voordat er een veroordeling werd uitgesproken. Diekstra zal hierover binnenkort een bericht naar buiten brengen.

Dat de impact van deze diefstallen groot is blijkt wel uit de Honderden e-mails die wij kregen naar aanleiding van de video met Professor René Diekstra.  Zijn verhaal “Verzorgingstehuis of plaats delict” heeft inmiddels al meer dan 65.600 kijkers op internet en de professor is naar aanleiding van onze uitzending te gast geweest bij Knevel en van den Brink. “Uit de talloze reacties die ik in de afgelopen twee weken heb ontvangen – het lezen daarvan is door de vaak schrijnende inhoud een emotionerende opgave – komt het beeld naar voren van een aanzienlijke groep ouderen die inderdaad in een permanente vertrouwenscrisis ten aanzien van hun omgeving verkeren. Er is een groep die diefstal niet aan verzorgers of directie durft te melden en ook niet wil dat anderen, zoals familie, dat doen, maar die er wel onder lijdt, niet zelden zelfs tot aan de dood toe.” aldus René Diekstra. Hij gaat in deze nieuwe uitzending in op het drama dat zich in verzorgingstehuizen afspeelt. Behalve gebukt gaan onder méér onrust en spanning, blijkt dat ouderen die eenmaal diefstal hebben meegemaakt uit angst dikwijls ook slapen met al hun sieraden om, hun tas onder hun hoofdkussen of hun portemonnee tussen hun benen. De betrokken staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zei onlangs in antwoord op Kamervragen dat ze geen onderzoek naar deze toestanden wil instellen. “Maar ik vraag haar: hoe kun je nou als samenleving rustig gaan slapen, zolang je niet weet hoeveel van je ouderen op zo’n manier van hun voorlaatste rust worden beroofd?” U kunt columns van René Diekstra nalezen in de bladen van HDC Media.

Kijk naar de indringende video van Professor René Diekstra “Verzorgingshuis of plaats delict?”

MIDDELBURG — Hoe zwakker iemand is, hoe gemakkelijker is deze een prooi. Dat is in het dierenrijk zo. Dat is in de mensenwereld zo. Met een schrijnend voorbeeld daarvan werd ik onlangs geconfronteerd. Een familielid verblijft in een verzorgingtehuis. Wij helpen haar met allerlei praktische zaken, waaronder financien. Het geld dat we regelmatig in haar portemonnaie deden voor dagelijkse uitgaven raakte steeds wel heel erg snel op. We brachten een opname apparaatje in haar kamer aan. Toen we na ruim een week de opnames bekeken, was onze reactie een van volslagen verbijstering. Meerdere keren was te zien hoe een personeelslid, nadat deze mijn familielid eerst op het toilet gezet of op een andere manier had afgeleid, de portemonnaie uit de tas pakte en daar geld uit nam. DailyChannelTV is de eerste die de film kan laten zien. “Ik ben ook flink geschokt door de commentaren op het gebeuren. Zo zei iemand bij de politie dat er nergens zoveel wordt gestolen als in zulke tehuizen, alleen ontbreekt bewijs bijna altijd. En tal van mensen uit mijn omgeving reageerden met verhalen over hoe hun vader of moeder, soms zelfs op hun sterfbed, bestolen was in zo’n tehuis of een ziekenhuis. Het bestelen van zwakke, oude mensen, die volkomen afhankelijk van andermans hulp zijn, is mijns inziens een grove schandvlek op onze samenleving. En die moet weg. Daarom ik wil onderhand wel eens weten hoe vaak het voorkomt. Vandaar deze oproep: als u ervan weet, laat het mij weten, en liefst zo gedetailleerd mogelijk. Mail naar: rene@datacenter.nl

ARNHEM – Met de aanhouding van een 31-jarige vrouw heeft de politie zeker 400 tot 500 diefstallen opgelost. De vrouw werd eind juli aangehouden en heeft bekend dat ze door het hele land bejaarden heeft bestolen van sieraden.

Van veel sieraden is de eigenaar nog niet getraceerd en daarom wordt binnenkort in Apeldoorn een kijkdag georganiseerd. De 31-jarige insluipster maakte onder andere slachtoffers in Doetinchem, Eibergen, Groenlo, Varsseveld en Apeldoorn. De vrouw sloeg ook buiten Gelderland toe, zoals in Almelo, Hengelo, Enschede Rijssen, Delden, Schoonebeek, Coevorden, Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam, Emmen, Bussum, Zandvoort, Laren. De vrouw had het gemunt op oude, soms dementerende, vrouwen. Slachtoffers hebben mogelijk niet door dat ze zijn bestolen.De politie heeft de herkomst van ongeveer 400 juwelen nog niet weten te traceren. Een aanzienlijk deel daarvan moet een hoge emotionele waarde hebben voor de slachtoffers.Op 5 september wordt in het politiebureau van Apeldoorn (Europaweg 79) een kijkdag georganiseerd voor mensen die denken dat ze slachtoffer zijn van deze vrouw. (Bron Omroep Gelderland)

 

Geplaatst op 2015.02.03 in Misdaad