Pieter Lakeman ” Faillissement DSB was wel terecht”


Presentatie: Pieter Lakeman

Bilthoven – Dirk Scheringa verkondigde in de recente uitzending van Pauw & Witteman een aantal onwaarheden. Dat zegt Pieter Lakeman van de stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) in deze uitzending van DailyChannelTV. “Zo vertelde Scheringa dat zijn bank genoeg geld had en niet failliet hoefde te gaan. Maar uit de verslagen van de curatoren blijkt dat de DSB een zwaar negatief vermogen had en zware verliezen leed. Scheringa vond ook nog dat hij met het verkopen van koopsompolissen hetzelfde had gedaan als andere banken. Ook die opmerking is volgens Lakeman onwaar. Het aansmeren van onnodige en veel te dure koopsompolissen was een specialisme van DSB Bank.”
Lakeman heeft minister De Jager gewaarschuwd voor het nieuwe bedrijf Dirk Scheringa Factoring. “Daarmee maakt hij handig gebruik van de liquiditeitstekorten van zijn cliënten. Zieke bedrijven die geen normaal krediet meer kunnen krijgen en via factoring hun leven proberen te verlengen veroorzaken daardoor vaak veel meer schade bij hun leveranciers. Toen ik onlangs aan minister De Jager en aan de Tweede Kamer vroeg om deze factoringbedrijven onder toezicht van de Nederlandse Bank te stellen had de politiek daar nog geen belangstelling voor. Als de schade straks zichtbaar wordt, zal de politiek wel wakker worden”
Het ministerie van Financiën laat in een reactie het volgende weten: Het toezicht van DNB richt zich op financiële ondernemingen. Het doel daarvan is het beschermen van de belangen van financiële consumenten en het waarborgen van een stabiele financiële sector. Factoring is een vorm van debiteurenbeheer en is geen activiteit die specifiek betrekking heeft op financiële stabiliteit en de (‘financiële’) consument. Er is dan ook geen aanleiding om factoring onder het toezicht van DNB te brengen.

Geplaatst op 2012.02.05 in DailyEconomics, Politiek