2,5 en 2 jaar cel voor makers flitspaalbom


Verslag: Roel Zaadnoordijk

Den Haag- Jörn V. krijgt 2,5 jaar cel en Erik O. krijgt 2 jaar cel. Er was vier jaar en drie jaar cel geëist. Naast deze straf krijgen ze nog 10 maanden voorwaardelijke celstraf gekregen met een proeftijd van twee jaar. Volgens de rechtbank is het hun schuld dat een EOD’er zijn hand kwijt raakte en gewond werd aan zijn ogen. Een collega heeft beschadigde trommelvliezen opgelopen. Een derde EOD’er heeft nog altijd last van zijn ogen en oren.

Jörn V. wilde per se een keer een flitspaal vernielen. Naar nu blijkt met onverwachte en verstrekkende gevolgen. Het openbaar ministerie eiste 8 november bij de rechtvbank in Den Haag een gevangenisstraf van 4 jaar. Voor zijn vriend Erik O. eiste het OM 3 jaar cel. De uitspraak is op 22 november 2012.

Zondag 23 oktober 2011 werd in Voorschoten een zelfgemaakte bom ontdekt die was vastgemaakt aan een flitspaal. Toen de bom door de Explosieven Opruimingsdienst was weggehaald, gin die alsnog af. Bij deze explosie verloor een 44-jarige sergeant-majoor van de landmacht zijn rechterhand. De politie neemt de zaak zo serieus, dat de complete flitspaal werd uitgegraven en meegenomen voor nader onderzoek. Inmiddels zijn drie mannen opgepakt in de woonwijk Vlietwijk, vlak bij de flitspaal. 22 woningen zijn ontruimd, de bewoners van deze woningen zijn opgevangen in een cultureel centrum in de buurt. Er is slechts een stuk illegaal zwaar vuurwerk gevonden. Twee mannen, Jörn V. en Erik O., hebben bekend.

Geplaatst op 2012.11.22 in DailyDenHaag, DailyLeiden