Cookiewet deze maand in werking getreden. Jhim van Bemmel (PVV) legt uit.


Presentatie: Jhim van Bemmel

DEN HAAG – Vanaf deze maand is de cookiewet van kracht, die gebiedt dat sites bezoekers expliciete toestemming vragen voor het zetten van tracking cookies. Toch voldoet bijna geen enkele Nederlandse site aan de cookiewet. Er is momenteel veel discussie over het onderwerp cookies. Dit zijn bestandjes die tijdens het surfen op het internet je internetgedrag vastleggen. Online adverteerders kunnen zo hun reclame precies afstemmen op de voorkeuren van de online klant. Volgens het Tweede Kamer lid Jhim van Bemmel (PVV) moet de consument van tevoren bij een bezoek aan een website eenmalig voor een cookie gewaarschuwd worden en gevraagd worden of hij daarvoor toestemming geeft.

Inmiddels is deze “Cookiewet” van Van Bemmel in de Tweede Kamer aangenomen. De adverteerders en media branche willen echter liever niet dat er van tevoren toestemming moet worden gegeven maar willen ergens op de website een knop die een consument kan aanklikken waarbij deze op een pagina komt waar het één en ander uit- en aangezet kan worden. De site van dit zogenoemde volg-me-niet-register, youronlinechoices, was een tijdje geleden onbereikbaar wegens ‘onverwacht grote belangstelling’. In deze uitzending laat Jhim van Bemmel live zien hoe gecompliceerd zo’n bezoek is en dat zoiets dus niet werkt voor de gemiddelde computergebruiker. Ook laat hij live zien dat het blokkeren van cookies geen probleem is voor computerfreaks. “Maar voor mevrouw De Wit van 80 die ook internet gebruikt wellicht wat minder voor de hand liggend.” In de uitzending noemt Jhim van Bemmel ook de supercookies die eerder onder de categorie virus of malware lijken te vallen.

Geplaatst op 2012.06.05 in Politiek