22 procent jeugdwerkeloosheid in Europa

 

Presentatie: Jeroen Lenaers

Brussel/Straatsburg – Een generatie van jongeren die willen en kunnen werken, mag niet verloren gaan. Dat dreigt wel te gebeuren. Nederlandse jongeren kampen met een werkloosheid van 11 procent, in Europa is het gemiddelde zelfs ruim 22 procent. Het CDA in het Europees Parlement stemde donderdag in met een resolutie die het belang benadrukte om alle jongeren te laten leren, werken of stage lopen.

Jeroen Lenaers, Europarlementslid voor CDA: “De jeugd heeft de toekomst: Een spreekwoord dat helaas geen vanzelfsprekendheid meer is, gezien de schrikbarend hoge werkloosheid onder jongeren in Europa.”

Lenaers pleitte in zijn maidenspeech voor duurzame hervormingen: “De strijd tegen jeugdwerkloosheid is een strijd die op de eerste plaats in de lidstaten zelf gestreden moet worden. De nadruk moet niet liggen op het uitdelen van grote eenmalige projectsubsidies vanuit Europa, maar op duurzame hervormingen in de landen zelf. Hervormingen van de economie en de arbeidsmarkt, hervormingen op het terrein van het onderwijs, zodat opleidingen en scholing beter aansluiten op de wensen vanuit de arbeidsmarkt.”

Tot slot verdienen hervormingen voor het midden- en kleinbedrijf extra aandacht, zodat ondernemers de kans en het vertrouwen krijgen om te ondernemen. “Dit moet zeker gelden voor jonge ondernemers en starters. Alleen op die manier kunnen we de werkgelegenheid voor jongeren duurzaam verbeteren.” Lidstaten kunnen op dit gebied veel van elkaar leren, en de EU moet daar een sturende en begeleidende rol in spelen, met adequate financiële middelen.

In het bijzonder vraagt Lenaers aandacht voor een vergeten categorie. “Eén van de meest kwetsbare groepen binnen de jonge werklozen zijn de jonge dakloze werklozen. De huidige Europese instrumenten lijken niet aan te sluiten op de uitdagingen waarmee deze groep te maken heeft.” Hij vroeg aan de Commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken wat er samen gedaan kan worden om ook deze groep een toekomst in Europa te geven.”

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com

 

Geplaatst op 2014.07.18 in Buitenland, DailyEurope.tv, DailyNederland