Oerknal nog dichterbij

 

Presentatie: Vincent Icke

Cambridge Massachusetts/Leiden – Met een telescoop op de Zuidpool hebben Amerikaanse sterrenkundigen zwaartekrachtgolven waargenomen die een aanwijzing leveren dat het heelal na de oersprong razendsnel is uitgedijd.

Hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke is enthousiast over deze waarnemingen. “We zochten er al tientallen jaren naar. We kijken nu extreem ver terug in de tijd, tot vlak bij het begin van het Heelal. We denken dat die trillingen zijn opgewekt door het ontstaan van elementaire deeltjes. Als dat zo is, dan hebben we nu voor het eerst zicht op het ontstaan van deeltjes, ruimte en tijd: daaruit is ons Heelal gebouwd. Het is alsof je Rembrandt geboren ziet worden, en kunt horen hoe hij zijn eerste geluidjes maakt”. In deze aflevering legt Vincent Icke uit wat het belang is van deze nieuwste gegevens over ons heelal. “Uitkijken in de ruimte is terugkijken in de tijd”.

Een eerste weergave van de zwaartekrachtgolven als bewijs voor de Big Bang, de enorme explosie aan het begin van ruimte en tijd.

Een eerste weergave van de zwaartekrachtgolven
als bewijs voor de Big Bang, de enorme explosie aan het begin van ruimte en tijd.

Professionele presentatie voor bedrijf of organisatie, mail naar: business@dailychanneltv.com

 

Geplaatst op 2014.03.20 in DailyScience, Wetenschap