12 en 8 jaar cel voor daders overval Leidse Juweliers, derde verdachte spoorloos


Verslag: Roel Zaadnoordijk

Leiden – De reden voor de hoge straffen was dat niet alleen bij de overval op de Leidse juwelier Has-Gold geweld werd gebruikt, maar ook omdat de overvallers op de juwelier en de politie hebben geschoten. Een van de daders heeft met een grote revolver gericht geschoten.
De derde verdachte Rida B. (21) wordt nog steeds gezocht door Interpol. De internationale politieorganisatie kijkt wereldwijd in 54 landen naar hem uit. De overval was zorgvuldig gepland. Twee van vier de daders zijn door ingrijpen van de juwelier niet op een scooter gevlucht. Deze stond zonder kenteken klaar op de Aphotersdijk. Hij heeft een van de daders in de gracht gegooid, maar die bleef haken aan een afmeertouw van een boot aldaar. Rennend zijn de twee daders naar de winkel Sandwich op de Nieuwe Rijn gevlucht waar een van hen een donkerblauwe sjaal kocht. (zie foto) De andere zenuwachtige dader rende meteen naar het kleedhokje om zich van zijn buitenste laag kleren te ontdoen. Door verwondingen aan onder andere zijn handen zat het kleedhokje onder het bloed. Een van de daders, klein van postuur en rond de 19-jaar oud, liet een muts en twee handschoenen achter in de zaak.

Dit is de bewuste sjaal

 

De dader die zich later in de sieradenwinkel SIX op de Hoogstraat bevond is ingerekend. De juwelier is de afgelopen dagen bedolven onder de bloemen en telefoontjes van vrienden, kennissen, klanten en buren die hem sterkte wensen. De buit is geheel terecht, maar de schade is enorm.

Wat er aan vooraf ging: De Politie Hollands Midden kreeg op woensdag 11 januari 2012 rond 11.50 uur de melding dat er een winkel aan de Haarlemmerstraat was overvallen. Meerdere daders, mogelijk drie, zouden er vandoor zijn gegaan. De politie ging direct ter plaatse naar de Haarlemmerstraat. De verdachten kwamen toen net uit de omgeving van de Haarlemmerstraat gerend en schoten. De agenten in de auto werden niet geraakt maar liepen wel kleine verwondingen op door glasscherven.

Grote schade is toegebracht aan de 6 vitrines

 

 

Geplaatst op 2012.11.15 in DailyLeiden, Maatschappij, Misdaad